Materiaalia segregaatiosta ja tasa-arvosta opettajille ja ohjaajille
Tervetuloa tutustumaan Potentiaali-hankkeessa kehitettyihin opettajien ja ohjaajien työvälineisiin ja harjoituksiin. Täältä löydät oppitunti- ja koulutusmateriaalia työelämään ja uravalintoihin liittyvien tasa-arvo- ja segregaatiokysymysten käsittelyyn niin oppilaiden kanssa kuin työyhteisön kesken. Materiaaleja voi hyödyntää myös itseopiskeluun. Materiaalit on suunnattu ensisijaisesti yläkoulujen ja toisen asteen opettajille ja opinto-ohjaajille sekä ohjauspalveluissa työskenteleville (kuten Ohjaamot, TE-toimistot, nuorisotoimi).
Materiaalit perustuvat hankkeessa tehtyyn selvitystyöhön, aiempien hankkeiden tuloksiin sekä kohderyhmien kanssa tehtyyn kehittämistyöhön.
Sisältö
Toimintamalli – Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen opetus ja ohjaus opiskelijan polulla
Osallistava työpajamalli toiselle asteelle
Materiaalipaketti koulutusvalintojen käsittelyyn
Tietoa segregaatiosta oppitunnille
Myytit myttyyn! Uskomuksia ja oletuksia koulutus- ja uravalinnoista -videot
Ohjeet turvallisemman tilan periaatteiden luomiseen
Sukupuolitietoinen kielenkäyttö
Kalle-koutsi pulassa -materiaalipaketti
Koulutusten tallenteet ja materiaalit:
Potentiaalin webinaarit 2020-2022
Potentiaalin koulutukset syksyllä 2021
Potentiaalin koulutukset keväällä 2022
Toimintamalli – Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen opetus ja ohjaus opiskelijan polulla
–
Potentiaalipolku
Potentiaalipolku.fi-sovellus sopii erityisesti yläkoulujen ja toisen asteen (ammatilliset oppilaitokset ja lukiot) opiskelijoiden uraohjauksen työvälineeksi. Sovelluksen tavoitteena on kannustaa opiskelijaa pohtimaan omaa tulevaisuutta, omiin uravalintoihin vaikuttavia tekijöitä ja rohkaista opiskelijaa tekemään itselle sopivia valintoja.
Sovellus on suunniteltu käytettäväksi mobiililaitteella, mutta ei vaadi erillistä asennusta.
Olemme luoneet opettajille ja ohjaajille suunnatut ohjeet sovellukseen käyttöön. Siirry ohjeisiin täältä: Opas ohjaustyötä tekeville
Siirry sovellukseen täältä: https://www.potentiaalipolku.fi
Osallistava työpajamalli toiselle asteelle
Tulossa.
Materiaalipaketti koulutusvalintojen käsittelyyn
Tässä aineistossa on oppituntimateriaalia opotunnille. Tunnin tavoitteena on saada oppilaat pohtimaan mielikuviaan/käsityksiään eri ammateista ja niissä tarvittavista osaamisista sekä omiin valintoihin vaikuttavista asioista. Tehtävissä puretaan ajatusta osaamisten ja työtehtävien kytkeytymisestä sukupuoleen tai yksilön ominaisuuksiin.
Tutustu materiaaliin täältä: Materiaalipaketti koulutusvalintojen käsittelyyn
Tietoa segregaatiosta oppitunnille
Tulossa.
Myytit myttyyn! Uskomuksia ja oletuksia koulutus- ja uravalinnoista -videot
Potentiaali-hankkeen tuottamissa Myytit myttyyn-videoissa tarkastellaan sukupuoliin, ammatinvalintaan ja osaamisiin liittyviä käsityksiä ja uskomuksia. Videoita voi hyödyntää opetuksessa ja ohjauksessa. Videoiden käyttöön on kehitetty keskustelukysymyksiä käsiteltäväksi opiskelijoiden ja ohjattavien kanssa.
Tutustu keskustelukysymyksiin täältä: Keskustelukysymykset Myytit myttyyn – videoiden käyttöön opetuksessa ja ohjauksessa
Myytit myttyyn-videoiden ympärille on myös luotu materiaalipaketti opotunnille.
Tutustu materialipakettiin täältä: Oppimateriaalia opotunnille
Videossa tarkstellaan sitä, miten biologiaan liittyvät uskomukset vaikuttavat käsityksiimme ammateista ja töistä.
Videossa tarkastellaan ammattialoihin, niissä tarvittavaan osaamiseen ja niiden työntekijöihin liittyviä mielikuvia ja myyttejä.
Videossa pohditaan mikä kaikki vaikuttaa koulutusvalinnan tekemiseen ja kouluttautumiseen.
Teflon-testi
Tässä aineistossa on ohjeet Teflon-testiin. Teflon-testi tekee näkyväksi yksilöiden välistä moninaisuutta ja eroja. Testi on tarkoitettu ensisijaisesti toteutettavaksi opettajien ja ohjaajien kesken. Testin avulla opettajat ja ohjaajat pääsevät pohtimaan omaa asemaansa sekä sen vaikutusta ohjaukseen ja opetukseen. Testi toimii keskustelun aloittajana aiheista tasa-arvo, normit ja etuoikeudet. Testiä voi käyttää keskustelunavaajana samoista teemoista myös opiskelijoiden ja ohjattavien kanssa.
Tutustu testiin täältä: Ohjeet Teflon-testiin
Ohjeet turvallisemman tilan periaatteiden luomiseen
Tässä materiaalissa on ohjeet turvallisemman tilan periaatteiden kehittämiseen yhdessä oppilasryhmän kanssa. Turvallisemman tilan periaatteet voidaan luoda myös työyhteisön kesken.
Tutustu ohjeisiin täältä: Ohjeet turvallisemman tilan periaatteiden luomiseen
Voit hyödyntää turvallisemman tilan periaatteiden luomisessa Turvallinen tila -korttipakkaa. Korttien avulla voidaan pohtia, mitkä asiat ovat tärkeitä, jotta yksilöt voivat kokea olonsa turvalliseksi erilaisissa tilanteissa. Kortit soveltuvat yksilö- ja ryhmänohjaukseen niin nuorten kuin aikuisten kanssa. Kortit on suunniteltu ja toteutettu Oulun ammattikorkeakoulussa, joka kuuluu Potentiaali-hankkeen ohjausryhmään.
Kortit on suunniteltu tulostettavaksi. Suosittelemme tulostamaan materiaalin kaksipuolisena.
Tutustu korttipakkaan ja sen ohjeisiin täältä: Turvallinen tila -korttipakka
Sukupuolitietoinen kielenkäyttö
Opettajan/ohjaajan opas sukupuolitietoiseen kielenkäyttöön.
Tutustu oppaaseen täältä: Sukupuolitietoinen kielenkäyttö.
Käsitteet haltuun
Tulossa.
Sanasto
Yhdenvertaisuuden edistäminen edellyttää aiheeseen liittyviin käsitteisiin paneutumista, jotta ilmiöitä voidaan nimetä ja asioista pystytään keskustelemaan. Tutustu Potentiaali-hankkeen sanastoon syrjinnän, sukupuolen, antirasismin ja maahanmuuttoon liittyvistä käsitteistä. Opettajat ja ohjaavat voivat käyttää sanastoa oman tietonsa kartuttamiseen sekä tukena opetuksessa ja ohjauksessa.
Siirry sanastoon täältä: Sanasto syrjintään, sukupuoleen, antirasismiin ja maahanmuuttoon liittyvistä käsitteistä
Videosuositukset
Listaus videoista, joissa käsitellään koulutus- ja ammatinvalintoja, stereotypioita, sukupuolta, tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja normeja. Videoissa esitellään lisäksi erilaisia ammatteja ja urapolkuja.
Videoita voi hyödyntää esimerkiksi keskustelun virittäjänä oppitunneilla ja ohjauksessa.
Kalle-koutsi pulassa -materiaalipaketti
Kalle-koutsi materiaalipaketin tehtävät ovat osa CONNEXT for inclusion -hankkeen Hyvinvointi ja elämänhallinta -tehtäväkokonaisuutta. Niiden tavoitteena on esitellä ammattilaisille eri hankkeiden tuottamia, tasa-arvoa ja sukupuolisensitiivisyyttä käsitteleviä materiaaleja. Kokonaisuus on suunniteltu PeliKlaani-hankkeen loppuseminaaria varten Metropolia Ammattikorkeakoulun, XAMK:n ja Turun tulevaisuuden tutkimuskeskuksen yhteistyönä, ja se toimii parhaiten pienryhmässä.
Potentiaali-hanke on yksi materiaalipaketin osatoteuttajista.
Tutustu materiaalipakettiin täältä: Kalle-koutsi pulassa